Almanya, 2014 yılından beri ülkeye iltica eden Suriyelileri geri göndermek için yasal altyapıyı oluşturdu.
Kuzey Ren Vestfalya'daki Münster Eyalet Yüksek İdare Mahkemesi, "siyasi nedenlerle kalma hakkı" talep eden bir Suriyelinin isteğini reddederek, "Suriye'nin artık güvenli bir ülke" olduğuna hükmetti.
Bu karar, iltica hakkı kabul edilmeyenlerin ya da "ölüm cezası, savaş, işkence" gibi nedenlerle Almanya'dan ikinci derecede korunma talep edenlerin geri gönderilebileceği anlamına geliyor. Mahkeme kararında, "Suriye'de insanların yaşamları genel olarak tehdit altında değil. Sivillerin saldırılarda ölmeleri beklenmiyor ve güvenli bölgelerin yeterli olduğuna ilişkin yeterli deliller var" denildi. Bu karar, Suriyeliler hakkında alt mahkemelerce verilen koruma kararlarının üzerinde bir anlam taşıyor.
Almanya'da şu anda ülkede kalma hakkı bulunmayan 260 binden fazla kayıtlı kişi bulunuyor ve bunlardan 50 binden fazlasının sınır dışı kararları kesinleşti. Sınır dışı edilecek kişiler arasında Türkler de bulunuyor ve Türklerde sınır dışı oranları oldukça yüksek. Ülkeye kaçak giren ve iltica isteyenlerin sayısı dışında, kayıtlara girmeyen ve izini kaybettirenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu kararın pratiğe geçmesi ve diğer mahkemelerin de buna uyması zaman alabilir.
Ancak şu anda ana sorun, Suriye ile görüşmek ve dönüş yapanların ülkelerinde belirli bir refah düzeyinde yaşamaları için yardımların artırılması olarak ön plana çıkıyor. Avrupa Birliği, Suriye lideri Beşar Esad ile görüşmenin ve geri dönüşü teşvik etmenin yollarını araştırıyor.