?>

Avrupa'ya rağmen 40 gemiyle dev operasyon: Türkiye'de işlenip Afrika'ya gönderilecek

Erdoğan ile Putin’in Afrika’ya tahıl gönderilmesine ilişkin aldığı karar sonrasında ilk adım atılıyor. 40 gemiyle yapılacak dev operasyonla 1 milyon tonluk tahıl, Türkiye’de un haline getirilecek ve Afrika'ya gönderilecek.

Gündem - 1 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle 1 milyon ton Rus tahılı, Türkiye'de işlenerek en yoksul Afrika ülkelerine gönderilecek. Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmede varılan mutabakat, hayata geçiyor.

Erdoğan, Putin ile Soçi'de gerçekleşen zirvenin ardından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ukrayna'dan çıkan tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse doğal olarak Rusya buna olumlu bakmıyor. Bugünkü görüşmede Sayın Putin 1 milyon ton tahılı ihtiyacı olan Afrika ülkelerine göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Biz de bu tahılı fabrikasyon olarak un haline getirip Afrika ülkelerine gönderebiliriz" demişti. Putin ise konuya ilişkin, "Rusya'dan 1 milyon ton tahılın imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika'ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz" demişti.

40 GEMİLİK OPERASYON

Bu kapsamda Rusya'dan tedarik edilecek tahılın 25 bin tonluk gemilerle taşınması ve toplam 40 gemilik nakliye operasyonuyla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki günlerde takvimin netleştirilmesi ile gemilerin Tuapse ve Novorossisk limanlarında tahılı yükleyebileceği belirtiliyor.

Gemiler Türkiye'ye ulaştıktan sonra özel sektöre ait un değirmenlerinde işlenecek. Unun, ilk etapta Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Eritre ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilmesi üzerinde duruluyor. Un işleme kapasitesi olmayan bu ülkelere öncelik verilmesi öngörülüyor. Çad, Libya, Cibuti, Yemen ve Etiyopya da un ulaştırılması planlanan ülkeler arasında yer alıyor.

'1 MİLYON TON TAHIL İŞLENECEK'

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, tahılın Türkiye'de una dönüştürülmesinin kendileri açısından oldukça kolay olduğunu belirterek, "Türkiye, tahıl koridorunu insani açısından çok önemsiyor. Tahıl işleme noktasında Türkiye'nin kendisine fazlaca yeten bir kapasitesi var. Bu sene makarnalık buğdayı, mısırı ihraç eden bir ülke konumuna geldik. Afrika'daki pek çok ülke gıdaya erişimde büyük problem yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tahıl koridorunun açılması için büyük fedakârlık gösteriyor. Buğdayın tonu 500 dolardan şimdi 240 dolara gerilediyse bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın rolü çok büyük" dedi.

Türkiye'nin, dünyanın un ambarı olduğunu belirten Tezcan, "Bu süreçte Türkiye un sanayii verilecek görevi fevkalade şekilde yerine getirir. 32 milyon ton un işleme kapasitemiz var. 1 milyon tonu işlemek bizim için çok kolay. Bu aşamada bizlerin de desteğinin olması, dünyadaki hizmetimizi de taçlandıracaktır" diye konuştu.

TOPLAMDA 33 MİLYON TON TAHIL TAŞINDI

Başkan Erdoğan'ın girişimleriyle daha önce başlatılan, ancak Rusya tarafından tek taraflı olarak sona erdirilen tahıl koridorundan toplamda 33 milyon ton tahıl taşındı. Tahıl koridorundan taşınan tahılın yüzde 24.9'u Çin, yüzde 18.51'i İspanya, yüzde 11.34'ü Türkiye, yüzde 5.96'sı İtalya, 5.60'ı Hollanda, 4.62'si Mısır, 3.24'ü Bangladeş, 2.64'ü İsrail, 2.21'i ise Tunus'a gitti.

"PRENSİPTE ANLAŞMA SAĞLANDI"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye'nin Katar'ın yardımıyla 1 milyon ton tahıl tedariği konusunda prensipte anlaşmaya vardığını, teknik detayların incelenmesinin yakın gelecekte başlayacağını duyurdu. Gruşko, "Tüm temel anlaşmalar tamamlandı.

Yakın gelecekte bu tür tedariklere ilişkin planın tüm teknik yönlerini çözmek için taraflarla temasa geçeceğimizi umuyoruz" dedi. Gruşko'ya göre bir sonraki aşamada lojistik, finans, güzergâhlar, varış ülkeleri, tahıl miktarı gibi konuların ele alınması gerekiyor. Katar'ın projeye hibe yoluyla finansman katkısı sağlayacağı bildirildi.

TÜRKİYE'NİN ÇABASI MEMNUNİYET VERİCİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin toplantısında bir AP milletvekilinin, Karadeniz Tahıl Girişimi'yle ilgili sorusu üzerine, "Türkiye'nin anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Stoltenberg, Ukrayna tahılının dünyaya gönderilmesinin en iyi yolunun savaşın bitirilmesi olduğunu, anlaşmanın savaşın sonuçlarını azaltmaya yönelik olduğunu dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Şahin gibi gözler için bu 10 besin şart! Gözün görme gücünü artıran besinler...

2023-09-05 12:07 - Sağlık

Soda ve maden suyu arasındaki fark nedir? Soda ve maden suyu nasıl ayırt edilir?

2023-09-02 14:07 - Sağlık

Mutluluk hormonu nasıl artar? Serotonin mutluluk hormonu sağlayan şeyler…

2023-09-07 16:08 - Sağlık

Melissa Vargas neden Küba milli takımında oynamıyor?

2023-09-04 08:07 - Spor

Hollanda - Sırbistan VOLEYBOL maçı CANLI izle! TRT Spor Yıldız Voleybol izle!

2023-09-01 23:07 - Spor

Venedik Film Festivali'ne katılan Melis Sezen, dekoltesiyle kırmızı halıda fırtına estirdi

2023-09-05 08:07 - Magazin

Filenin Sultanları'ndan Gizem Örge'nin eski eşi Diriliş Ertuğrul oyuncusu çıktı

2023-09-05 16:08 - Magazin

Dışişleri Bakanı Fidan'dan TEKNOFEST'e ziyaret

2023-09-02 20:07 - Gündem

Kalça estetiği sonrası sağlığından olan oyuncu Silvina Luna'nın yaşam destek ünitesi kapatıldı

2023-09-02 17:07 - Magazin

Burcu Esmersoy ve Nazım Akmandil, düğün öncesi parti verdi! Romantik pozları büyüledi

2023-09-02 14:07 - Magazin

İlgili Haberler

BİK’ten Bursa’da Geniş Kapsamlı Bölge Toplantısı

17:11 - Gündem

Fırtına hava trafiğini olumsuz yönde etkiliyor

15:48 - Gündem

Gündüz Gece'ye Döndü

15:31 - Gündem

Eğirdir Gölü’nde sular çekildi, balıkçılar isyan etti

15:24 - Gündem

Sörf tutkunlarına fırsat

15:14 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul’a Bursalı İş İnsanından Dev Yatırım!

18:00 - Ekonomi

BİK’ten Bursa’da Geniş Kapsamlı Bölge Toplantısı

17:11 - Gündem

İstenen Cezalar Belli Oldu

15:54 - Asayiş

Antrenörden futbolcusuna küfür ve şiddet

15:27 - Spor

Eğirdir Gölü’nde sular çekildi, balıkçılar isyan etti

15:24 - Gündem