?>

Dere yataklarındaki yapılaşma tehlike oluşturuyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlar dere yataklarındaki yerleşimlerde hasara neden oluyor.

Yaşam - 1 hafta önce

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel ve heyelanlar yerleşim yerlerine hasar veriyor. Su seviyesinin yükseldiği derelerdeki yapılaşma ile ön plana çıkan 4 ilde, geçtiğimiz yıllarda tespiti yapılan riskli binaların henüz yıkımı gerçekleştirilmezken, çarpık yapılaşmanın gözler önüne serdiği yapılaşmalar tehlike oluşturmaya devam ediyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 50 yıl önce heyelan ve sel tehlikesinin az olduğunu ancak günümüzdeki artan nüfus ile bu tehlikenin arttığını söyledi.

Artan nüfus ile arsa arzının sürekli arttığını ve dere yataklarının talan edildiğini kaydeden Bektaş, “Karadeniz bölgesinde dağlar doğu-batı istikametinde uzanıyor. Denize oldukça dik iniyor. Bu bağlamda hinterlandımız oldukça dar. Öte yandan bu dağları kesen kuzeye doğru dere yatakları da tarihten bu yana yerleşim alanı olarak görev yapmıştır. Çünkü bereketli topraklar suyun olduğu yerler insanları yerleşim alanlarıdır. Dolayısıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tarihten bu yana iki şekilde yerleşim alanı gelişti. Biri kuzey güney doğrultusunda dere yataklarında kurulmuş yerleşim alanları bir de sahildeki yerleşim alanları. Tabii bu 50 yıl önce şehirleşme açısından, yerleşme açısından pek fazla sorun oluşturmuyordu. Ancak küresel ısınma iklim değişimine bağlı olarak yerleşim alanlarında sel ve buna bağlı heyelan riskini de artırmıştır. 50 yıl önce heyelan ve sel tehlikesi azdı. Ama bugün her ikisi de yükseldi. Sebep yağışların artması ve hızlı bir şekilde gelişip sağanak yağışlar alması, dere yataklarında nüfus yoğunluğunun artması, yine sahilde de aynı şekilde nüfus yoğunluğunun artması. Bu bağlamda iklim değişimine bağlı olarak da devlet yaklaşık 10 yıldan bu yana dere yataklarındaki ve sahildeki yerleşim alanlarında iklim değişimine bağlı bir takım yönetmenlikler, yasalar çıkardı. Amaç; iklim değişimine bağlı sellerin verecek olduğu zararları azaltmak ancak günümüzde bu yasa ve yönetmenlikler pek uygulanmıyor. Aksine kamu kuruluşları dere yataklarını yağmalıyor ve bilinçsiz bir şekilde yağmalıyor. Sürekli nüfus artıyor. Arsa arzı sürekli artıyor. Dolayısıyla yasa ve yönetmenlikler artık geçerli olmuyor. Dolayısıyla hala dere yatakları talan ediliyor. Şimdi Trabzon’un terminal binası dere yatağı üzerine kurulmuştur. Tehdit altındaki Değirmendere Vadisi aynı zamanda insanların yaşam alanıdır. Bugün küresel iklim değişimine bakarsanız en önemli alüminyum sahaları dere yataklarındadır” şeklinde konuştu.

“Doğal afetler sürekli artıyor”

Devletin çıkardığı yasa ve yönetmeliklerin doğrudan uygulanması gerektiğinin altını çizen Bektaş, “Bugün Doğu Karadeniz bölgesinin jeolojik yapısına bakarsanız yer altı suyu yoktur çünkü sediman kayaçlar veya su bünyesinde tutabilecek alüvyonlar yok denecek kadar azdır. Bu alüvyonlar ancak dere yataklarında bulunuyor. Dolayısıyla dere yataklarının bir önemi de su açısından, su kıtlığı açısından devreye giriyor. Her geçen gün nüfus arttıkça, yerleşim alanları dere yataklarında ve sahil kısımlarında bilinçsiz bir şekilde arttıkça hem sel ve heyelan tehlikesi hem de bunlara bağlı doğal afetler sürekli olarak artıyor. Yapılacak iş şu: Devletin çıkardığı yasa ve yönetmenlikleri doğrudan uygulamaktır. Bugün gelişen nüfus ve buna bağlı şehirleşmeye paralel olarak arsa talebi ya denizden dolgu şeklinde kazanma veya dere yataklarına hücum. Bu ikisi var. Bunu da önlemek devletin elinde. Ama maalesef bakıyorsun devlet çıkardığı yasaya rağmen gidiyor dere yatağına terminali kuruyor. Bu anlayışla sellerin, heyelanların vereceği yaraları azaltmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Plastik atıklar çöp torbasına değil, basket potasına

2024-11-05 20:03 - Gündem

Başkanlık seçimini Trump kazandı

2024-11-06 17:37 - Dünya

Belediye başkanının oğlu evinde ölü bulundu

2024-11-08 21:52 - Asayiş

BGazete ve Radyo Venüs’te Enes Çelik’le Bursaspor Konuşulacak

2024-11-07 10:25 - Gündem

Gaziantep Yemek ve Kültür Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

2024-11-06 11:02 - Gündem

Flaş asgari ücret açıklaması

2024-11-06 17:32 - Ekonomi

Çanakkale'de yangın

2024-11-06 17:10 - Asayiş

7 milyar dolarlık enerji anlaşmaları imzalandı

2024-11-05 19:34 - Ekonomi

Narin Güran davası için adliye çevresinde önlemler alındı

2024-11-06 17:13 - Gündem

Bursa'nın alev savaşçıları hızını alamıyor

2024-11-07 10:43 - Gündem

İlgili Haberler

Sezonun ilk karı zirvede kutlandı

14:44 - Yaşam

'İnsanlık Adına' kültür sanat sezonu başladı

16:49 - Yaşam

Yıldırım'da 30 bin konut dönüşüyor

13:22 - Yaşam

Osmangazi'de kaçak yapılar yıkıldı

13:20 - Yaşam

Bursa’da Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi

13:18 - Yaşam

Günün Manşetleri

İstanbul’a Bursalı İş İnsanından Dev Yatırım!

18:00 - Ekonomi

BİK’ten Bursa’da Geniş Kapsamlı Bölge Toplantısı

17:11 - Gündem

İstenen Cezalar Belli Oldu

15:54 - Asayiş

Antrenörden futbolcusuna küfür ve şiddet

15:27 - Spor

Eğirdir Gölü’nde sular çekildi, balıkçılar isyan etti

15:24 - Gündem