Türkiye denizlerinde avcılık yoluyla sağlanan su ürünleri üretiminin azaldığı belirtildi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, aşırı avcılık, kirlilik, baskın türlerin diğer türler üzerindeki etkisi gibi faktörlerin balık stoklarına zarar verdiğini ifade etti.
Su ürünleri üretimindeki artışın yetiştiricilikle sağlandığı ancak denizlerdeki balık stoklarının korunmadığı takdirde yetiştiriciliğin de sürdürülemez hale geleceği belirtildi. En çok hamsi avlandığı ve Karadeniz'in balıkçılıkta en büyük paya sahip olduğu vurgulandı. Marmara Denizi'nde avlanan balık miktarının azaldığı ve ekosistem esaslı balıkçılık yönetimine geçiş yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Türkiye'de farklı balıkçılık yönetim sistemleri bulunduğu ancak ekosistem esaslı yönetimin önemine dikkat çekildi.
Ekosistem esaslı balıkçılık yönetimi sayesinde balık stokları, canlıların üreme kapasiteleri ve deniz ekosistemi korunabileceği ve balıkçıların gelirlerinin de korunacağı belirtildi.
Avcılık düzenlemelerinin genişletilmesi, habitat tahribatının azaltılması, koruma alanlarının oluşturulması ve balıkçıların karar alma süreçlerine katılımının sağlanması gerektiği vurgulandı. İklim değişiklikleri göz önünde bulundurularak hızlı ve etkili kararlar alınması gerektiği ifade edildi.