Gündem

Belediyelerin Borç Tahsilat Süreci Yeniden Düzenleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmaya göre belediye borçlarının tahsilat süreci yeniden yapılandırılıyor.

Belediyelerin Borç Tahsilat Süreci Yeniden Düzenleniyor
28-07-2024 13:10

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı çalışma kapsamında, belediye borçlarının tahsilat süreci iki aşamalı olarak yürütülecek. Belediyelere birikmiş borçlarının yeniden yapılandırılması ve taşınmaz devirleri suretiyle ödeme seçeneği sunulacak. Taşınmaz devirleri suretiyle borçların ödenmesine imkân veren uygulama geçen yıl çıkarılan bir yasa ile 2028 yılı sonuna kadar uzatılmıştı. Belediyeler, mülkiyeti kendilerine ait olan taşınmazları borçlu oldukları kuruma devrederek borçlarını ödeyebilecekler. Ancak, ödeme yapılmadığı takdirde icra takipleri başlatılacak ve borçlar haciz yoluyla tahsil edilecek. Yerel yönetimlerin daha fazla borç birikiminin önüne geçilmesi için yeni düzenlemeler yapılacak.

Meclis açıldığında gündeme gelecek yeni düzenleme ile belediyelerin tahakkuk eden vergi ve sosyal güvenlik primlerinin idarelere ödenecek vergi gelirlerinden kesilmesi öngörülüyor.

Hazine Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi paketi taslağında, belediyelerin cari borçlarının genel bütçe vergi gelirlerinden öncelikli olarak kesilmesi için kanun değişikliği gündeme gelmişti. Yeni düzenlemede ise İl özel idareleri, belediyeler ve bu idarelere bağlı kuruluşların vergi gelirleri payından kesinti yapılması planlanıyor.

Bu yeniden düzenleme ile belediyelerin borç tahsilat süreci daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülecek, yeni borç birikimlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. .


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER