Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz'ın yazısındaki ifadeler şu şekilde idi :
Pazartesi akşamı… 2023 yılına ait Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi ödemesinde Bursa’nın ilk 100’ünü gösteren vergi rekortmenleri listesi yayınlandı.
O gece…
İnternette olay.com.tr sayfalarında listeye bakarken, 47 yıl önceki muhabirlik günlerimiz gözümüzde canlandı..
Eskiden…
Vergi rekortmenleri listeleri yılın ilk çeyreğinde yayınlanırdı. Liste ulaştığında alır hemen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na koşar, BTSO kayıtlarından vergi rekortmenlerinin vesikalık fotoğraflarını bulmak için Basın Müdürü Ahmet Boz’un başına dikilirdik.
Ulaşabildiğimiz rekortmenlerle o gün, geç ulaşabildiklerimizle sonraki günlerde röportajlar yapıp duygularını Bursa’ya yansıtmaya çalışırdık.
En önemlisi…
Geçmiş yıllarda açıklanan vergi rekortmenleri listesinde adının açıklanmasını istemeyen mükellef pek olmazdı. Bazı yıllar 1 ya da 2 kişi adının açıklanmasını istemez, listeye şerh düşülürdü.
Ne var ki…
Pazartesi akşamı yayınlanan listenin ilk 50’sinde 33, ikinci 50’sinde 28 olmak üzere 61 mükellefin adının açıklanmasını istemediğini görünce çok şaşırdık.
100 kişilik rekortmen listesinin 61’inin adsız olması, listede yalnızca 39 kişinin adları ve işkollarının açık açık yer alması sıkıntılı bir durum.
Üstelik…
Görünen o ki, bu sıkıntı öncelikle genel ekonomik koşulların yol açtığı sosyal etkilerden kaynaklanıyor.
Ekonominin ötesinde…
Geçmişte vergi rekortmeni olduğunda gurur duyanların yerini, günümüzde adları açıklandığında “Acaba kapımı kimler çalacak, neler isteyecekler?” kaygısı yaşayanların alması sosyal bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.
Bir yandan…
Firmalar ve iş insanları ekonomik açıdan sıkıntılı süreç yaşarken, diğer yandan vergi ödeyebilen mükelleflerin sermaye sahibi olmaktan sıkıntı duyar hale gelmeleri kolay açıklanabilir bir durum değil.
Üstelik…
Bu ciddi bir sorun olarak da toplumun önünde duruyor.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Editor : Editör