Dünya

Fransa'da Sol İttifakı Seçimi Kazandı

Fransa'da yapılan erken genel seçimlerde sol ittifakı, en fazla sandalye sayısına ulaşarak seçimi kazandı. Yeni Halk Cephesi, ülkenin yeni hükümetinde yer alabilir.

Fransa'da Sol İttifakı Seçimi Kazandı
08-07-2024 02:09

Fransa'da erken genel seçimlerin sonuçları kesinleşmeye başladı. Ülkenin en büyük partisi olmayı başaran sol ittifakı, Yeni Halk Cephesi, Ulusal Meclis'te en fazla sandalye sayısına ulaşan ittifak oldu.

Bu sonuçlarla birlikte, Cumhurbaşkanı Macron'un liderliğindeki "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ikinci sıraya gerilerken, ilk turun birincisi aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise üçüncü sıraya geriledi.

Seçimi kazanan sol ittifakının en büyük partisi olan ve Filistin'e destek veren LFI'nin lideri Jean-Luc Melenchon, seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz hükümeti kurmaya hazır olduklarını belirtti. Ancak, henüz yeni hükümetin kurucu güçleri belli değil.

Seçim kampanyasında Filistin'e tam destek veren sol ittifakı, aynı zamanda asgari ücreti artırma, kira yardımlarını yükseltme ve emeklilik yaşını indirme gibi vaatlerde bulunmuştu.

Ayrıca, uluslararası hukuka uymadığı sürece İsrail'e karşı yaptırım uygulama sözü veren LFI, Filistin meselesini seçim kampanyasında önemli bir yerde tutmuştu. Fransa'da Filistin'e destek veren LFI milletvekilleri, daha önce "terör propagandası" yapıyor iddiasıyla eleştirilere maruz kalmıştı.

Ancak, LFI'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Filistin asıllı bir üyenin seçilmesine önayak olması, partinin Filistin konusundaki tutumunun ne kadar önemli olduğunu göstermişti..


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER