Ekonomi

Otomotiv Endüstrisi İhracatında Yüzde 12'lik Azalma

Otomotiv endüstrisi ihracatında yaşanan yüzde 12'lik azalış hakkında detaylı bilgiler.

Otomotiv Endüstrisi İhracatında Yüzde 12'lik Azalma
07-07-2024 13:10

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolara geriledi. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı payın yüzde 14,1'e düştüğü belirtildi.

Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarından tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil dış satımı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise 30 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. En fazla ihracat Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve diğer ülkelere yapıldı. Haziranda 322 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, en fazla dış satım kaydedilen ülke oldu. Almanya ve Fransa ise sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan dış satım geçen yıla göre yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolara geriledi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, haziran ayında ihracatta yaşanan azalışın uzun bayram tatilinin de etkisiyle olduğunu belirtirken, yılın ilk altı ayında ihracatlarının yüzde 2,3 arttığını vurguladı. Önemli pazarlardan Birleşik Krallık'a yapılan ihracatta ise yüzde 20'lik bir artış yaşandı. .


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER