Yaşam

Türkiye'nin en büyük firmalarının vergi ödememe skandalı

Son yıllarda pek çok büyük firma vergi vermiyor ya da çok az vergi ödüyor. Prof. Dr. Murat Batı'nın açıklamalarıyla bu durumun nedenleri ortaya çıktı.

Türkiye'nin en büyük firmalarının vergi ödememe skandalı
29-07-2024 14:40

Türkiye'nin en büyük firmalarının vergi ödememe skandalı son günlerde gündemi meşgul ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada birçok firmanın vergi ödemediği doğrulanırken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, bu durumun nedenlerini açıkladı.

Prof. Dr. Batı, Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre faal kurumlar vergisi mükellef sayısının yüksek olmasına rağmen, toplanan vergi miktarının beklenenin çok altında olduğuna dikkat çekti.

Bunun temel nedenlerinden biri olarak, şirketlerin vergi harcamalarını azaltmak için gelirlerini düşük, giderlerini ise yüksek gösterdiklerini belirtti.

Ayrıca, istisna, muafiyet ve indirimlerin vergi harcamalarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Batı, bu konuda yapılan düzenlemelerin daha dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Bağışların da kurumlar vergisi hasılatını düşürdüğüne değinen Prof. Dr. Batı, kamu yararı statüsüne sahip kuruluşlara yapılan bağışların vergi matrahını azalttığını ve dolayısıyla vergi ödemenin önüne geçtiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi incelemelerine başlayacağı 735 mükellefin vergi beyanlarının riskli olduğunu açıklaması da bu skandalın boyutlarını ortaya koymaktadır.

Türkiye'de vergi kaçakçılığını ve vergi ödememe eğilimini önlemek için daha etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER